Odla dina egna pumpor

Home/Pyssel & Dekorationer/Pyssel/Odla dina egna pumpor

Har du köpt en pumpa i år? Nästa år kan du odla dina egna pumpor. Förutsatt du har en bit näringsrik jord. Att odla pumpor är nämligen ganska enkelt. Det du behöver är en solig och varm plats med lucker mullrik och näringsrik jord. Pumpor vill ha mycket av allt! Mycket näring, värme och vatten.

I år kan du börja med att spara frön från de pumpor du köpt. Tvätta bort det mesta av fruktköttet på fröna. Lägg sedan fröna på en bit papper och låt dm torka i några veckor. I början kan du röra runt fröna lite så att dom inte fastnar i varandra. När dom är torra lägger du dom in en papperspåse som du förvarar svalt.

På våren börjar det roliga. Driv upp fröna i krukor inomhus. Så fröna ca 3-4 cm ner i jorden och när dom tagit sig och det är varmt nog ute kan du plantera ut dom. I slutet av maj är en bra tumregel, lite beroende på vart i Sverige du bor. Plantera ut plantorna med ca en meters mellanrum. Pumpor blir ganska stora så dom behöver gott om plats. Se till att plantorna har en jämn yta att växa på annars riskerar du att stjälkarna går av eller splittas. När plantorna är planterade är det bara att vattna regelbundet. Dom riktiga entusiasterna brukar beskära och pollinera han och honblommorna så att honblommans fruktämne överförs.

Pumpafrukten utvecklas hela sommaren och ända till första frosten. När du skördar de mogna pumporna kapar man av så att en del av skaftet följer med. Pumporna kan lagras svalt i några månader.

Mer om pumpaodling
Odla jätte pumpor

september 14th, 2012|Pyssel|

Leave A Comment

Det är rätt, Man måste våga snoka, även om det då kan dyka upp något oväntat.

spokeBuuuuuu!