Pixies är mytiska varelser i mytologiska berättelser, de anses vara särskilt koncentrerade till de höga hedar områden runt Devon och Cornwall i Storbritannien. Men som bekant så krymper världen med hjälp av snabba transportmedel och Pixies finns nu i hela världen. Man vet med bestämdhet att de väljer att bo vid antika stensättningar som ringfort, bautastenar och i Sverige har de fått en förkärlek till att välja hem vid milmärken och runstenar. Men även murar går bra för vissa pixies. Moderna Pixies bor gärna i våra ordande trädgårdar så vill du bjuda in Pixies att bo hos er så bygg dem gärna ett hem i någon lugn vrå av trädgården kanske med ett ringfort/labyrint i närheten. De är mycket hjälpsamma med att hålla borta t.ex. mördarsniglar. Men försvara hela trädgården som om den vore deras egen om du bara får dem att känna sig hemma. Det har hänt att riktigt välsinnade Pixies hjälper till även med hushållsarbete. Ytterligare en likhet med hustomten.

Pixies är i allmänhet goda, busiga och mycket korta till växten ja runt en decimeter höga för att vara mer exakt. De har något barnsligt vackert över sig.; de tycker om att dansa och samlas utomhus i stora mängder för att dansa eller ibland brottas och leka tillsammans i natten de brukade vara med på folkliga fester under medeltiden. Men de har blivit betydligt skyggare nu då man upptäckt hur potent deras magiska Pixiedamm är. De har spetsiga öron, och är ofta klädda i en grön eller jordfärgad dräkt. Karakteristiskt är även deras spetsiga hatt så man kan ana att de även kan vara besläktade med vättar och tomtefolk.
Vi blandar ofta ihop dem med både älvor, feer och sprites kanske för att de inte alltid varit så spridda över världen så att många haft sitt eget namn på varelser som liknar dem. Men det har till och med förekommit krig mellan de olika arterna så det finns en traditionell fiendskap mellan dem.

Ursprunget till namnet Pixie tros ha kommit med vikingarna och härrör från det Svenska dialektala ordet för psyke som betydde yttepytteliten fe. Vilket också kan förklara varför de blandas ihop med t.ex feer då de all tycks gå under det kollektiva namnet Små folk.

I Disney-filmen Peter Pan, beskrivs Tingeling som en pixie, även om, i JM Barrie skådespel vilken filmen är baserad på, är hon faktiskt en älva. I Disney versionerna alltid använder hon ”pixie damm”, snarare än magiskt pulver i pjäsen. Disney fortsätter att använda termer ”pixie” och ”fairy” omväxlande för Tingeling, och tillhörande avknoppningar så de gör inte mycket för att klargöra skillnaderna precis.

juni 12th, 2014|Halloweens varelser|

Leave A Comment

Det är rätt, Man måste våga snoka, även om det då kan dyka upp något oväntat.

spokeBuuuuuu!