Firandet går långt tillbaks i tiden

Firandet av en specifik tradition har ofta rötter långt tillbaks i tiden. En del traditioner är mer traditionella, med fokus på sitt religiösa ursprung, medan andra är mer moderna, av en mer kommersiell natur.

En koppling till mer allmän minnesdag över de döda uppstod tidigt. Detta har rötter i förkristna keltiska traditionen Samhain. Som i många andra svenska helger trodde man förr att de onda makterna var i farten vid naturens brytpunkter mer än vid andra tillfällen och nu var skördetiden över. Precis som i våra vårseder som t.ex Valborg tände man därför eldar. Samhain övertogs sedan av de kristnade germanerna. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar samt skrämma häxorna, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar. Under natten förekom redan då skämtsamt tiggeri där utklädda människor drog från hus till hus för att försöka få något. De som vägrade blev istället utsatta för bus. Liknande tiggeri har också förekommit i flera av våra gamla helger och hänger kvar i våra påsktraditioner.

Vårt traditionella firande idag kommer från en gammal dubbelhelg som innefattar Alla helgons dag och firas på en lördag som första delen av denna dubbelhelg. Som namnet Alla helgons dag antyder handlar den första dagen om helgonen. Skall man vara riktigt noga handlar andra helgdagen, söndagen efter alla helgons dag om döden, därför kallas den ofta Alla själars dag.

I slutet av 1900-talet började man också så smått att fira den amerikansk betydligt mer kommersiella traditionen under Allhelgonahelgenn. Detta kritiserades ganska hårt av många vilket ledde till att den ”Svenska Halloween” flyttades till den 28e oktober, fast troligen så firar vi i alla fall den 31 Oktober samtidigt som också USA firar ”sin Halloween”, men genom flytten till den 28e på så sätt undvek man krocken med allhelgonnahelgen. Fast detta är nog mest på pappret då ingen tycks ha koll och frågar någon mig så är det Halloween den 31a oktober och inget annat.

Särskilda fester till helgonens ära fanns redan på 100-talet. Varje helgon hade sin egen dag, men efter hand blev de fler och fler, och till slut var det fullt i almanackan. År 855 beslöt därför kejsar Ludvig den fromme att skapa en alla helgons fest för de helgon som inte kunde få egna dagar. Egentligen infaller allhelgonadagen den 1 november, men 1953 blev hos oss Alla helgons dag en rörlig helgdag som infaller på lördagen under 31 oktober – 6 november.

Från början var alla helgons dag en fast helgdag den 1 november, en plats som den behållit i andra länder, i vår kalender finns den kvar endast som benämningen Allhelgonadagen. Dagen innan kallas allhelgonaafton. I anglosaxiska länder firas denna dag som halloween – en förvrängning av det ursprungliga All Hallows’ Eve.

Det finns med andra ord flera namn att hålla reda på som liknar varandra:

  • Allhelgonaafton/Halloween (31 oktober)
  • Allhelgonadagen (1 november)
  • Alla helgons dag (lördagen mellan 31 oktober-6 november)
  • Alla själars dag (söndagen efter Alla helgons dag)

Traditionen att lysa upp familjegravarna med ljus startade i Stockholm i början av 1900-talet och är en tradition som praktiseras flitigt. Efter 2a världskriget spred sig den traditionen genom hela landet. Reser du genom Sverige denna helg möts du av fantastiska scenerier speciellt om du har turen att få se ljusen lysa upp vit nyfallen snö. De ändlösa raderna av ljus och lyktor placerade på alla gravar formar vackra mönster i mörkret och låter en väldigt speciell känsla sänka sig över landskapet.

Pumpafiguren, som är festens tydligaste symbol, kallas för ”Jack-o-lantern” och påminner om sagan om en man vid namn Jack som för sin ondskas skull inte släpptes in i himlen. Eftersom han dessutom hade lurat djävulen själv fick han inte heller komma in i helvetet. Därför var han tvungen att vandra i evighet på jorden. Av de rovor som han åt gjorde han lyktor, fyllda med glödande kol. Ursprungligen kommer traditionen alltså från de brittiska öarna, men den spred sig därifrån till USA, och har nu kommit åter över Atlanten. I amerikanska hem skär man ut ansikten i pumpor och sätter ljus inuti. Många klär ut sig till skelett och spöken och tar på sig dödskallemasker. Helgens färg är svart, vitt och orange. Under 1990-talet började Halloween firas i Sverige som en helg där ungdomar och unga vuxna passade på tillfället att ordna spökfester.