Gör din egen pumpafigur

Home/Pyssel & Dekorationer/Pyssel/Gör din egen pumpafigur

Sugen på att göra din egen pumpafigur? Vi har skapat en mall som också innehåller en hel del nyttiga tips att tänka på. De finns även något mer detaljerade instruktioner här nedanför.

Pumpafiguren eller ”Jack-o-lantern” är sagan om en man vid namn Jack, en lat men klurig bonde som lurade upp djävulen i ett träd och ristade ett kors vid trädets rot för att hålla honom kvar, sedan vägrade han att släppa honom fri om han inte lovade att aldrig låta Jack komma till helvetet. Djävulen gick med på detta villkor. När Jack så småningom dog och stog vid pärleporten vägrade sankte Per att släppa in honom i himlen då han när han levde hittat på för många bus (trick) och djävulen kunde inte släppa in honom i helvetet på grund av sitt löfte. Jack karvade en lykta av en av sina majrovor och gav sig iväg på en oändlig vandring på jorden på jakt efter en viloplats. Han blev känd som ”Jack med lyktan” (”Jack of the latern” eller ”Jack-o’-lantern”). När traditionen att göra ”Jack-o-lanterns” kom till USA från Irland där traditionen startade började man att använda pumpor istället för majrovor, nu har traditionen spridit sig tillbaks till Europa från USA och därför gör vi pumpahuvuden till Halloween.

Instruktioner: 
Skär ett hål i toppen på pumpan. Var noga med att skära diagonalt inåt så att locket inte faller igenom när du lägger tillbaks det.

Ta ut fröna och trådarna medhanden och gräv sedan ut pumpaköttet med en sked.Stick in några hårnålar i kanten på hålet så faller inte locket ner när pumpan torkar ock krymper.

Klipp upp flikar så blir det lättare att forma pappret efter pumpan (Har du en knölig pumpa kan du blöta pappret med vatten eller olja så formar det sig lättare. Låt pappret torka efter det att du tejpat fast det. Om du blöter mönstret är det bäst att skriva ut med laserskrivare då mönster rinner ut om du använder bläckstråleskrivare.). Tejpa fast mönstret.

Använd spiken och tryck ut mönstret, gör det ganska tätt det är värt mödan. Ta bort pappret. Jobbar du på ett bord kan och pumpan vill rulla runt kan det hjälpa att lägga den i en skål så blir det stadigare.

Gnugga in lite mjöl på mönstret så blir det lättare att se. Tryck igenom den stora spiken överallt där du vill börja skära (Varje öga, näsan och munnen) Gör klart detta innan du börjar skära då pumpan kommer att bli skörare ju mer du skär ut.

Börja skära ut mönster från mitten och arbeta ut mot kanterna för att undvika att du trycker för hårt på sköra delar.

Använd en sågande rörelse och väldigt lätt tryck. När du tar bort bitar tryck ut dem från insidan. För större bitar är det bra om du tar ut dem i sektioner.

Lägg ugnsfolie i botten på pumpan, tänd ett ljus och lägg på locket. Vänta någon minut. Ta av locket och skär ut ett ventilationshål där det blivit sotigt.

Smörj in kanterna med vaselin så håller din pumpa längre

Ladda ner mallen som PDF genom att klicka här

Vill du spara mallen och lägga den som tips på din egen sida för nedladdning går det bra om du i direkt samband med mallen lägger en länk till den här sidan med länken http://www.minhalloween.se/gor-din-egen-pumpafigur/

Klicka här för en mer detaljerad beskrivning med bilder.

september 14th, 2012|Pyssel|

2 Comments

  1. Linda 16 september, 2012 at 05:06 - Reply

    Det där med hårnålar har jag aldrig tänkt på… tandpetare borde ju också fungera. Fast jag lyfter ju å andra sidan locket jämt när jag tänder nya ljus…. hm…

    • admin 16 september, 2012 at 11:15

      Ja jag antar att tandpetare också funkar men de kan ju blötas upp och går av lättare.

Leave A Comment

Det är rätt, Man måste våga snoka, även om det då kan dyka upp något oväntat.

spokeBuuuuuu!