Det är rätt, Man måste våga snoka, även om det då kan dyka upp något oväntat.

spoke



Buuuuuu!

10 Portioner
Tillagningstid: ca 90 minuter

Halloween är känt för sina pumpalycktor som man själv skapar genom att skära ut olika figurer i pumpans skal. Ett bra sätt att ta till vara på pumpaköttet är att baka en pumpapaj.
Pumpapaj är en lite mindre söt paj och mer kryddig paj än vi är vana vid, det är därför vanligt att man sötar grädden med lite vanilj eller serverar med vaniljglass.

Pajdeg:

  • 1,5 dl grovhackade valnötter eller mandel.
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 150 g kallt smör
  • 1 äggula

Pumpa fyllning:

  • 5-6 dl tjockt pumpapuré
    (pumpa utan kärnor och skal som kokats i vatten eller mikro och mosats/passerats)
  • 4 stora ägg och 1 äggvita
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1,7 dl socker
  • 2 krm mald nejlika
  • 1 tsk mald ingefära

Börja med att skära ut ett lock i din pumpa, skär gärna lite snett inåt så att du får ett lock som inte faller in i pumpan när du senare ska lägga tillbaks det. Gräv ut kärnorna med handen (dem kan du antingen slänga eller rosta i ugnen). Gröp sedan försiktigt ur pumpaköttet så att skalet bildar en skål.

Koka pumpan tills den är mjuk använd sedan en mixerstav och gör pure av pumpan

Sätt på ugnen på 200 °C.

Arbeta ihop nötter, mjöl, socker och fett till en grynig massa. Tillsätt äggulan och några droppar vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i formen och låt vila svalt i 30 min.

Gör under tiden i ordning pumpa fyllningen. Vispa de fyra hela äggen och vitan med socker. Vispa ner grädden och kryddorna. Blanda smeten med pumpapurén och häll allting i pajskalet. Strö eventuellt över lite riven muskot.

Grädda pajen i 45 min eller tills smeten ”stannat”. Ta ut och låt svalna. Servera med vispad grädde eller glass, smaksätt gärna grädden/glassen med lite kanel.

september 14th, 2012|Recept - Ätbart & drickbart|

Leave A Comment